A 2007-2008-as őszi félévre ERASMUS ösztöndíjat nyertem Belgiumba, Kortrijkba. A város nem is kicsi, nem is nagy: pont jó. A 't Hoge 41.-ben lakom évfolyamtársnőmmel Zórával, és egy lengyel párral Marcinnal és Monicával. Ebben a blogban a mindennapjaimról, gondolataimról és érzéseimről olvashatsz. Fényképekkel is megpróbálom majd bemutatni a jelenlegi környezetemet, barátaimat, így ha majd hazamegyek és megkérdezi valaki hogy milyen volt a félévem, ne merüljön fel a probléma: Hol is kezdjem...?

kedd, augusztus 28, 2007

08.28. - A flamand kurzus kezdete






Reggel kerékpárral nagyon hamar elértem a sulit. Pakolászás és biciklitárolós kitérővel 7-8 perc a suli. A flamand nyelvtanulás kisvártatva elkezdődött. Egy fiatal tanárnőnk van (valószínűleg végzős tanárszakos), és egész gyorsan haladunk az anyaggal. Mondhatni csak kapkodom a fejem és a levegőt. Iszonyú sok előnye lehet annak, aki tanult már németet, hátránya csak annyi, hogy összekeverheti a hasonló szavak kiejtését. A délelőtt és délután 3-3 óra nyelvóra, köztük 1 óra ebédszünet, ami kábé arra elég, hogy hazatekerjek, kajamelegítés, és visszatekerjek. Most egy kicsit pihizek, emésztem a mai órákon hallottakat, netán még bele is nézek, hátha belejövök egyszer. Az az igazság, hogy nagyon szeretnék megtanulni egy kevésbé populáris nyelvet.
Ami nagyon furcsa: a tanárok írása. A holland írásmód egy kicsit eltér a miénktől, ugyanis az n, m, r, s, és nagy F betűket másképpen írják. Nehézkes így a tábláról való olvasás, hiszen könnyen lehet Finnland-ből Jinnland. :S Attól félek ebből még akadhat néhány félreértés az írásbeli vizsgákon.
Próbálom minnél több dologgal elvonni a figyelmemet, mert most egyre fájdalmasabb gondolkozni, emlékezni. Tegnap beszéltem Anyummal, ő is szomorú, szerencsére Laci vigyáz rá. :)
Most pihenek egy kicsit, mert sűrű volt az elmúlt két nap.

Nincsenek megjegyzések: